armıdın suyu
Newbie

|
 |
« Yanıtla #19 : Şubat 13, 2010, 03:15:45 ÖS » |
|
CANKILI ’ DA ULAŞIM
1970’li yıllara kadar köyümüzün tek ulaşımı vardı. Tren hem de kara tren! 70 – 80 arası hem tren hem traktör oldu. 80 -90 arası hem tren hem traktör hem minibüs hem de taksi oldu. Taksilerin ve minibüslerin pek üzerinde durmayacağım. Ben traktör ve tren ulaşımını anlatmak istiyorum. Bizim köyden istasyona bir genç koşarak 6-7 dakikada iner. Yanında anası babası veya başka biri varsa bu yol 15-30 dakika sürer. İstasyona iniş her zaman telaşeli ve tantanalı olur. Çünkü herkes bilirdi ki “ TREN SENİ BEKLEMEZ SEN TRENİ BEKLEYECEKSİN” Onun için erkenden istasyona bir telaşe ile inilir. Bağzen tepedeyken tren geçer. Ah vah edersin ne çare! Tren seni beklemez ki! Bazen Cankılılı Mustafa onbaşının bağının yanında iken tren karşı makastan girer. Cankılılı koşar , kendini trene zorlukla atar. Tabi bileti yoktur! Trende ilk karşılaştığı kişi biletçi olur. Biletçi tepesine dikilir. “Neden kaçak trene bindin?“diye… Bazen istasyona gelinir ve sorulur “ Yerköy tarafına tren ne zaman diye?” Eğer cevap tren Şefaatli’den çıktı ve ya Şefaatli’ ye gelmek üzere ise çok mükemmel bir cevaptır. Eğer tren Sarıkent’ e gelmek üzere Kanlıca’da veya Fakılı’ dan yeni çıktı ise bu da iyi bir cevaptır. İki saate kadar tren gelebilir demektir. Eğer cevap tren Kayseri’ den yeni çıktı ise bu da normal bir cevaptır. Üç saate kadar tren gelebilir demektir. İstasyonda normal bekleme süresi zaten 3 saattir. Eğer cevap tren daha Kayseri’ den çıkmadı ise o zaman kötü demektir. Daha kötüsünü de söyleyelim mi? Trenin Kayseri’ ye ne zaman geleceği belli değil. İşte o zaman yandın demektir! Bekleme süresi sınırsız hale gelmiştir. Hani derler ya “ KARA TREN GECİKİR BELKİ HİÇ GELMEZ!” Trenden ümidini kesen kişi başka yollar aramaya başlar. Eğer marşandız treni varsa, gelirse, istasyonda durursa, istasyon şefine, tren şefine, trenin arkasındaki yağcıya yalvar yakar binilmeye çalışılır . Onlar da sağ olsunlar bu istasyondaki yolcuların başka çareleri olmadığını bildikleri için yasak da olsa bazı yolcuları bu yük trenlerine alırlar. Bazıları da pek gaddar olur. Kesinlikle yasak , olmaz derler. Treni sıkı bir şekilde kontrol eder, kimseyi bindirmezler. Eğer binen varsa indirirler Bu yük trenlerine kadın, kız, çoluk, çocuk, genç, yaşlı, tek tek , ayrı ayrı, ikişer üçer gruplar halinde veya topluca grup halinde mal taşıma vagonlarına binerek Yerköy’e, Şefaatli’ye gittiğimiz çok oldu. Bu marşandız trenlerinde çok kazalar oldu.Çok insanımız yaralandı, sakat kaldı, hatta bazı kişiler hayatını kaybetti. Yük trenindeki bu yolculuklar genellikle iki vagon arasında olur. Bir boş vagon bulup içine girmek çok zor bir ihtimaldir. Düşünebiliyor musunuz çoluk çocuk, kadın, kız iki vagon arasında Caferli istasyonundan çıkıp Yerköy’ e doğru gidiyorsunuz? Bir de bu işin tüneli var! O halde tünele giriyor tren. Bunlar hep çaresizlik dostlarım! Ben bu halde çok gittim. Hatta treni yolda durdurup bizi trenden indirdiler. Yolda kaldık. Bu Cankılılılar neler çekti neler bir bilseniz! Bir keresinde köpekle bindim marşandız trenine. Ne yapalım bizim köpek Ziynep yengenin tavuklarına dadanmış birer ikişer onları yiyormuş. Akıllı köpek tabi! Bizim kapıda da var bir sürü tavuk onları yemiyor. İlla Ziynep yengenin tavuğu olacak. Dövüş çekiş köpeği vazgeçiremedik. Babam köpeği çok dövdü, olmadı götürdü badem ağacına astı. Öldü diye köpeği dereye attık. Tabi bizde çok büyük bir üzüntü oldu bu. Aradan iki üç saat geçti. O da ne? Öldü diye dereye attığımız köpek geri geldi! Tabi biz çok sevindik, ölmemiş diye. Rahmetlik babam bu da olmadı, sen bunu götür Yerköy’e bırak gel dedi. İşte bu kara köpekle bindim marşandız trenine. Makas başını geçtik, bende bir telaş başladı tünelde köpek ne yapacak? Ya kendini aşağı atarsa , ya bana saldırırsa. Birinci tünele yaklaşırken köpeğin üzerine atladım, onu sımsıkı tuttum. Zaten bu tünel çok kısaydı çabucak geçtik. İkinci tünele de aynı şekilde köpekle sarmaş dolaş girdik. Ama o da alıştı artık vagon arasında tren yolculuğuna. Karaadik’ in uzun tünelinde hiç zorluk çıkarmadı. Yerköy’ e sağ salim ulaştık. Tren Yerköy’e varıp durunca ben köpeği sağ tarafa attım, kendim sola atlayım kaçtım, bir daha da köpeği görmedim. Neyse istasyona geri dönelim. Marşandız treni olmayabilir veya durmadan pas geçebilir ya da durur ama makinistler, tren şefleri, yağcı trene bindirmez, mani olur. İşte o zaman geri kös kös köye çıkması o kadar zor olur ki!
|